U příležitosti úspěchu Islandské pirátské strany jsem udělal interaktivní mapu pirátského hnutí ve světě:

Historicky první úspěch si piráti připsali už v roce 2009, když Švédská pirátská strana získala dva mandáty v Evropském parlamentu. V roce 2011 pak němečtí piráti obsadili hned 15 křesel v berlínském zemském sněmu. To je dost působivý výsledek, přihlédneme-li k tomu, že strana do voleb poslala právě 15 kandidátů. Od té doby získali dalších 30 zemských křesel (4 v Sársku, 6 ve Šlesvicku-Holštýnsku a 20 v Severním Porýní-Vestfálsku).

Další úspěch přišel loni v listopadu, kdy se do českého Senátu dostal Libor Michálek, nynější místopředseda České pirátské strany, kandidující za koalici pirátů, zelených a lidovců.

---

OPRAVA: Jak jsem byl upozorněn v komentářích, místopředsedou České pirátské strany je Jakub Michálek, který není jinak příbuzný se senátorem Liborem Michálkem.

---

V komunální politice pirátské strany zatím uspěly v České republice, Španělsku, Německu, Rakousku, Švýcarsku a na Islandu (tamní "Nejlepší strana", která je pozorovatelem v rámci mezinárodního pirátského hnutí, má dokonce křeslo starosty Reykjavíku).

Piráti expandují do dalších zemí, na spadnutí je založení strany například v Peru. Pikantní je, že na Tchaj-wanu bylo použití názvu "Pirátská strana" zakázáno. Za zmínku stojí i maďarští piráti, kteří se nyní transformují z nevládní organizace na stranu a úzce přitom spolupracují s hnutím Politika může být jiná, které má 15 mandátů v maďarském parlamentu.

A co pirátskému hnutí přinese letošní rok? Nejbližší šanci na úspěch mají piráti v Bulharsku, kde se parlamentní volby konají už 12. května. Tamní Bulharská pirátská strana se ovšem v průzkumech veřejného mínění ani neobjevuje. Velkým želízkem v ohni jsou hlavně němečtí piráti, volby do federálního parlamentu se totiž u našich sousedů konají letos v září.

Kdyby se němečtí piráti dostali do parlamentu tak významné země, jakou je Německo, znamenalo by to pro hnutí na celém světě obrovské psychologické vítězství. I u nás by to s největší pravděpodobností piráty posílilo. Média i voliči by názorně viděli, že pirátské strany představují reálnou alternativu, která má šanci prosadit se v politice na celostátní úrovni.

Jak ukazuje tento graf, preference Německé pirátské strany poslední dobou spíše klesají. Nutno podotknout, že v Německu sice existuje 5% volební klauzule pro vstup do parlamentu, ta ale platí jen na část křesel. Piráti by mohli získat alespoň několik takzvaných přímých mandátů v oblastech, kde mají velkou podporu a postaví silné kandidáty, třeba ve velkých městech. V takových obvodech by ovšem jejich kandidát musel porazit všechny ostatní kandidáty.

Zdrojem dat je Wikipedie, hlavně tento a tento článek. Databázi s mapou si můžete stáhnout zde. Preference Německé pirátské strany zase zde.